Privatvattnet 2011-06-04

En bekant har med några av sina vänner startat en egen liten förening och arrenderar ett litet vatten. Där har de fått planterat in Öring som växer till sig bra men blir inte större än si så där en 1,5 kilo. En förträfflig storlek om ni frågar mig. På väg i bilen berättar han om hur de haft besök av oinbjudna fiskare. Fiskare som bara roffat åt sig genom att bland annat sätta ut ståndkrokar och dragit nytta av det som andra jobbar hårt för och lagt ner mycket tid och pengar på. Att vissa människor aldrig lära sig. Detta fenomen har vi även fått erfara i vårt eget klubbvatten. I våras träffades det bland annat på en barnfamilj som helt ogenerat meta med levande agn och  power bite, vilket är mot reglerna. De drog upp den ena regnbågsöringen efter den andra utan en tanke på varför där fanns fisk och häller inte skänkte en endaste tanke till att lösa fiskekort. Vad är det som fattas dessa till beteendet mindre begåvade individer. Har de inte förmåga att göra skillnad på rätt och fel, mitt och ditt, bra och dåligt? Lever sina till synes obekymrade liv och bara tar allt de kommer åt gratis, utan en tanke på det ideella arbete och organisation som ligger bakom den tillgång av fiske som finns för allmänheten i denna lilla sjö. Människor som inte förstår att föreningar och klubbar jobbar med att bevara, stärka och återskapa biotoper som annars är hotad eller förstörd vattenmiljö. Håller öppet put and take sjöar just bara för att vi tycker det här med fiske är något vi vill att alla ska få chans att prova på. Något vi brinner för och hoppas fler blir bitna av. Hitta meningsfull fritid och engagera sig.


Väl avsläppt vid den utskjutande udden, där en stor fisk nyss visat sig, var jag nu ensam. Inväntandes aktivitet var jag nu beredd att slå till med behärskad iver, som förstelnad för att inte röja mig. På tafsen satt Shantis lilla Baetis imitation viken stått för flera minnesvärda napp i år. Det dröjer med vak inom kast håll men det var full fart på sländornas dans. Så kommer då vaken allt närmare. Jag lägger ut den lilla (16#) flugan som nu stod högt på ytan. Vaket kom och fisken tog flugan, vände nedåt och jag reser spöet. Där satt den! Kampen står nu mot en pigg välmående öring på en 45 centimeter. Kroken sitter om en millimeter av käkvinkelns mjukdel. Och så vacker sen. Årets vackraste öring fick simma tillbaks och det är bara till att lyfta på hatten och utbrista: "Ibland är livet rättvist".Dalarna 2011-05-30

På väg vidare norr ut besökte vi Våmhus och Myrans hemslöjds butik. Där visade en äldre man spånslöjd tillverkning till åskådarnas stora förtjusning.

Tänk, detta konsthantverks kunnande håller på att dö ut. Vi köpte en serverings bricka och körde sen vidare på den så vackert belägna Kanonvägen, som nu var vår väg till Älvdalen. Här var då campingen som skulle bli vårt hem för de närmaste dagarna.

Vi fick se hur ovädret drog fram längs bergs kammen ovan fiskecentret. Trots detta inhandlades ändå fiskekort, och det dröjde ju inte länge förrän jag stod utvadad i den så vackra Dalälven för ett familjen sover pass. Det blev en grann och strid bar öring på dryga fyrtio centimeter.

En så'n lycka!


Dalarna 2011-05-29

Efter att ha besökt Borlänge, Arvslindan och Gagnef var vi nu äntligen framme på Öje camping, dit vi blivit tipsade av självaste edge Jonas då vi möttes i Sävenfors. Campingen låg vackert alldeles invid Bysjön som hör till de så omtalade Ogströmmens vatten system.

Måndagen var vigd åt familjen då vi åkte in till storstaden Mora och gjorde ett besök på turistbyrån för lite inspiration.

Först lite shopping längs gågatan sedan vidare till Nils Olssons Hemslöjd där dalahästarna snidas och målas i långa banor. Fick ett trevligt samtal med självaste hantverkaren själv vilket fanns möjliget till såhär på försäsong. Tog  den med havda fikan utanför innan vidare färd mot Nittsjös krukmakeri.

På väg tillbaks handa vi det nödvändigaste  för middag. Framåt kvällskanten tog jag följe med Jonas och son för ett trevligt fiske. Det blev några åter utsatta öringar och så fick jag en liten fin harr. Sov gott den natten och tackar för visiten.


Lord of the fly 2011-05-28

"Morgon stund har guld i mun."
Efter att ha jobbat dag båda två, spännde vi ändå för husvagnen och körde de många milen upp till Sävenfors. På natten när vi kom fram hittade vi en trevlig parkeringsficka alldeles invid sjön där ett storlom par häcka. Mycket vildmarks känsla denna natt. Tidigt morgonen därpå var det kallt i vagnen, Så vi tände upp den lilla brännaren, och vips var det 25 grader.

Det var full fart på plats när vi efter en kort promenad anlände till platsen för Lord of the fly.
Visste i förväg att jag skulle dela tält med fjällorna, så det var bara att spana efter de rödklädda damerna för att hitta rätt. Uppslutningen var god, både från utställare och tävlande. Arrangemanget var lyckat! Tack Jakto och grattis till vinnaren, Rickard Hodell. på kvällen fick vi kopplat till el, och där efter utställar middag. Vi stanna inte uppe alltför länge, utan knöt oss i god tid, för på morgonen severades frukost från klockan nio, Vi sov gott den natten i uppvärmd vagn. Vid frukost vart det glest i leden. Jag, min fru och son fick sällskap av My vid bordet. Packa ihop för vårt nästa mål, Dalarna.


Lilleån 2011-05-17


Denna dag var vigd åt det mindre rinnande vatnet, i sällskap av Jocke K. Det var tidigt på sessongen visste vi så förväntningarna var balanserade. När vi äntligen anlände till den lilla ån, efter ett antal stopp för att fråga om vägen,  Kändes det riktigt lovande. Ån var till synes bortglömd sen länge och utstråla perfekt öring biotop. Första danican för i år kom flytande med den stilla strömmen vid bron trotts det något osäkra vädret. Såhär första gången i ett ofiskat vatten som detta medför mycket spaning och lite fiske. Spännande och meditativt. Ett större vak och flera små var den kontakt vi fick med fisk denna tur, fast att sitta där vid kanten och se svalorna proppa i sig nystigna baetis all mass var en upplevelse vill jag lova. Öringarna i denna å bör vi däremot ge några veckor innan vi börjar fiska på dem med våra små torrflugor.


Särö v.skog 2011-05-12

En kvällstur ute på Särö med Staffan gav ingen fisk, men glädjande nog guida jag bhe fr. edge rätt för ett minnesvärt fiske.

En skön och avspänd tur vid solnedgången med fika och termos kaffe.


Hisingen 2011-05-01


Min vän Rijad hade talat sig varm om ett speciellt ställe innanför Björkö. Det ryktatdes om att stor havsöring tagits där sen urminnes tider. Lät onekligen lockande så här var vi nu. Nordan vinden var tyvärr störande vid kastning vilket gjorde det svårt att koncentrera sig på själva fisket. Men någon enstaka öring blev det trots allt. Ett vackert ställe jag hoppas vi får återse vid ett senare tillfälle, kanske en stilla sommar natt.


Näsbokrok 2011-04-24

En kvällstur ute på Näsbokrok med fiskarbroder Staffan. Testa först den lilla natur hamnen längst ut på spetsen.  La ut min lilla räk imitation precis där en öring nyss visat sig i ett lite vakvirvel. Den tog flugan vid första utlägget men släppte. La ut igen och där satt den. En fin öring i topp kondition som fick friheten omedelbart. Aktiviteten avtog så vi begav oss mot revet där vi vid ett tidigare fiske sett större fisk visa sig i ytan. La ut en vit fisk imitation och det var inte långt efter solnedgången som en något större öring frestades till hugg ...


En kort tur i trevligt sällskap, helt i min smak.


Onsala 2011-04-18


Tillsammans med min fru lyckades vi få en kort men trevig stund vid havet, ute på Onsala, innan dagens förpliktelser tog vid.


Regnbågsjön 17/4 -2011

En dag vid Lillesjön tillsammans med Jocke E. & Jocke K. kunde inte bli något annat än lyckad. Inte med dessa fina förutsättningarna i alla fall. Ingen vind och solsken. Sjöns fin fina regnbågsöringar och enstaka brunöringar vakade på kast vänligt avstånd och tog villigt våra pyttesmå spiders och nymfer.

Här fick jag chansen att fota håvar in aktion vill jag lova.


Näsbokrok 16/4 -2011

Vid tiotiden hade vi bestämt träff ute på Åsa landet. Det var Peter, Rijad, jag och Fredrik som tog följe vid detta fiskepass.

Håvarna skulle dessutom förevigas av Peters vana hand för att publiceras på hemsidan senare av Rijad.

Några öringar och någon plattfisk återutsattes medan ett flertal havsöringar vältrade sig i ytan längst ut på spetsen.

På eftermiddagen drog jag och Rijad några fler öringar i Frillesås.


Fiskepremier 12/4 -2011

Premieren vart senare lagd för min del i år.

Vi möttes upp en kvartett flugfiskare i Frillesås där de två norrifrån kommande gästerna, Christian och Staffan, hade tjuvstartat med ett mycket lovande fiske med flera napp vilka tyvärr avtog betänkligt allt efter som dagen gick.


Sportfiskemässan 1-3/4 -2011

å Sportfiskemässan i Jönköping vart det besöks rekord (11.251 pers) trots det illa valda datumet 1-3/4 som sammanföll med havsörings premiären längs västkusten.

Här fick jag ställa ut i Fiske för alla/Allt om flugfiskes monter. Tack till Nicolas Jändel & co.


Flugfiskemässan 10-13/3 -2011

Under Flugfiskemässan i huvudstaden bjöds jag in av Tony Lindberg att visa mina håvar i StockholmsFlugFiskeCenters monter.

Att flugfiskemässan sammarbetar med vildmarksmässan var en klockren kombination vilket jag tror kommer locka allt fler aktiva i framtiden.


Flugfiskets mästare 19/2 -2011

Tänkte börja minfiskeblogg med lite om försäsongens begivenheter på de mässor jag besökt. Lördagen den 19:e Februari bjuder sportfiskeklubben, Laxen i Halmstad in till "Flugfiskets mästare". En välbesökt och väl arrangerad endags mässa, helt i linje med vad man helst kunnat önska sig, med bl.a. workshops med Johan Klingberg och Gunnar Rask Nilsen / Att balansera en flugfiskeutrustning. Det hela öppna kl 10.00 i Klarasalen på det nya stadsbiblioteket.
Intresset för håvarna var påtaglig i pauserna mellan de många program punkterna.
Utställare på plats: Guide Line, ABU Garcia, FlyDressing ,Vision, Imago, Bios - Orvis, Flyfish Europe - Simms, Lamson Waterworks och Scientific Anglers, Wittlocks, Sportfiske, Sportfiskarna, Svensk fiskefilm - (Thomas Öhman), Ulf Börjesson - Naturfotograf, Laholms Lax, SFK-Laxen, Tiveden Flyfish, Tofta och Torvsjöns FVOF, Vinnalts Sportfiske, Hökensås Sportfiske, Flugfiske I Norden, Studiefrämjandet i Halland, Ulrik Oldberg /"Håvmakare" och Ulf Lövdahl / "Rod Wizard" Program på scen: 10.00 Svensk fiskefilm - Drömån 11.00 Gunnar Rask Nilsen - Att balansera en flugfiskeutrustning 12.00 Öppen diskussion om Nissan ( Flertalet inbjudna som debatterar om Nissan sportfiske ) 13.00 Johan Klingberg - Föreläsning, bildvisning och flugfiske 14.15 - 16.00 Johan Klingberg - Workshop ( Johan är instruktör för 20 deltagare, men man får gärna vara publik ) 16.15 DSflugfiske / Filmvisning Flugbindartorg: Johan Klingberg - CDC-flugor, Håkan Norling - Lax & Havsöring, Niklaus Bauer - Gäddflugor, Claes Johansson - Realistiska foamflugor, Mårten Valeur - kustöringsflugor, Martin Ångnell - Hökensåsflugor, Marcus Falheim - Juniorbindare Lax & Havsöring, Tellis Katsogiannos - Lax & Havsöring


RSS 2.0